OKAZJA - SÓL KŁODAWSKA BIAŁA NATURALNA 5KG




W każdej kuchni jest nieodzowna. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Jest ona ważnym komponentyem naszego pożywienia, występuje praktycznie we wszelkich spożywanych poprzez człowieka potrawach.

Sól kamienna z Kłodawy posiada, w niewielkich ilościach, szereg naturalnych mikroelementów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Skład mikroelementów występujący w kłodawskiej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka. Biopierwiastki wchodzące w skład kłodawskiej soli tworzą ich kompleksy, z łatwością przyswajalne poprzez organizm.

Sól kłodawska mieści naturalne pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod.

Przeznaczenie:
asygnowana dla przemysłu i przetwórstwa spożywczego

Naturalna sól kamienna wyciągana w Kopalni Soli „Kłodawa" S.A. Sól odpowiada normie: PN-C-84081-2:1998.
Nie posiada alergenów oraz środków spożywczych GMO /genetycznie modyfikowanych/.

Przeznaczenie konsumenckie:
- dla domowego przetwórstwa spożywczego,
- dla przemysłu spożywczego,

Charakterystyka artykułu:
odcień - biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym,
Smak - słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego,
Zapach - bez obcego zapachu

Skład chemiczny:
NaCl - 97,00% min
H2O - 0,50% max

Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max.
Ca - 0,60% max
SO4 - 1,45% max

właściwości chemiczne:
Sól odpowiada normie PN-C-84081-2:1998, skład chemiczny badany w Zakładowym Laboratorium Kontroli Jakości.

parametry biologiczne:
Na podstawie parametry naturalnych sól nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.

właściwości fizyczne:
Zawartości mechaniczne i ferromagnetyczne: zgodne z PN- 86/C-84081.02

Ziarna powyżej 1mm - 30% max
Ziarna poniżej 1mm - 70% min
Ziarna poniżej 0,2mm - 8%

Warunki przechowywania:
Sól należy przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych bez obcych zapachów.

Okres trwałości:
Nie określa się terminu przydatności do spożycia.

Podobne produkty